A színkeverésről

A különböző festékgyártók évről évre számtalan színkódú, fantázianevű színes festéket küldenek a piacra, hogy a legkülönbözőbb árnyalatok legyenek elérhetőek a vásárlók számára. Mindemellett vannak, akikben megfogalmazódik, hogy egyedi színű felületeket szeretnének az otthonukban. Ha nem találják meg az elképzelt árnyalatot az elérhető gyárilag kikevert festék változatokban, akkor a házi vagy számítógépes színkeverés ad lehetőséget a kívánt cél eléréséhez.

Amennyiben otthon állnánk neki a festék kikeverésének, akkor mindenek előtt ajánlott egy alapszín ismerettel rendelkeznünk. Három alapszínt különböztetünk meg a kéket, a sárgát, és a pirosat. Ezeket nem tudjuk létrehozni más színekből, ellenben a másodlagos színekkel, amiket ezeknek az alapszíneknek a különböző kombinációival tudjuk elérni. Így, ha pirosat keverünk kékkel akkor lilát kapunk. Ha sárgát kékkel, akkor zöldet, ha sárgát pirossal, akkor narancsot.

Persze, ha nem azonos arányban vegyítjük ezeket a színeket, akkor különböző árnyalatokat tudunk létrehozni. Így például, ha több pirosat keverünk kevés mennyiségű kékhez, akkor barna színt kapunk. Ha a kék van túlsúlyban a sárga ellenében, akkor sötétzöldet.

Kreálni tudunk köztes színeket is, ha az alapszínt a színkeréken hozzá legközelebb álló másodlagos színnel keverjük össze. Így ha a pirosat a lilával, akkor lilás pirosat kapunk. Ha a kéket a zölddel, zöldes kéket. Harmadlagos színek azok, amikor két másodlagos színt mixelünk össze. Pl. ha narancsot lilával, akkor az tégla színt eredményez, ha zöldet naranccsal, akkor barnát kapunk.

A komplementerről is beszélnünk kell, amely két alapszín kiegészítő színe. Így, ha sárgát és pirosat keverünk össze narancsot kapunk, ami a kék komplementer színe. Ez azt jelenti, hogy ha a kék színt a naranccsal vegyítjük egyenlő arányban, akkor szürkét kapunk. A kéknek és a sárgának a vegyítése zöldet hoz létre, ami a piros komplementere, a pirosból és a kékből létrehozott lila pedig a sárgáé. Minden alapszínt, ha a komplementerével vegyítünk egyenlő arányban, akkor szürke lesz a végeredmény. Viszont, ha csak kis mennyiségben adunk hozzá az alapszínhez belőle, akkor a színt kevésbé élénkké tudjuk tenni. Itt jutunk el a tónusok kérdéséhez, amiket úgy tudunk létrehozni egyik módon, ha a festék színét feketével vegyítjük. Ezáltal kevésbé lesz telített az adott szín. Ha egyenlő arányban vegyítjük az adott színt a feketével, akkor a szín nem lesz világosabb, sem sötétebb, csak az intenzitásán tudunk változtatni. Kevésbé lesz erőteljes. Másik módja a komplementer színnel való vegyítés. Minél több a komplementer szín, annál tompább lesz az eredmény. Ha pont az ellenkezője a célunk, nem a tompítás, hanem az élénkítés, akkor egyszerűen a tiszta szín arányát kell növelnünk.

A színes festék létrehozásához használhatók az ún. színezőpaszták. Ezek aránya a fehér festékbe adagolva maximum 15%- 25%-os lehet.  Az otthoni bekeverés esetén leginkább pasztell színek hozhatóak létre. A fehér festék szinezhetősége a titán-dioxid tartalmától függ. Ha magasabb ez a szám, akkor kevesebb pigmentet, ha kevesebb a tartalma, akkor többet tud befogadni  Ha sok színező kerül a festékbe, akkor a fal foltos, csíkos lehet. Ez akkor is így lehet, ha nem tudjuk megfelelő módon elkeverni a festéket otthon. Ügyelni kell a paszta adagolására, mert ha sokat adunk hozzá, arra már nincs lehetőség, hogy visszafelé változtassunk a színen, nem lehet halványítani, világosítani. Ha erős színt akarunk, akkor ahhoz bázis festékre van szükségünk, nem elég a paszta. Noha a színezőpasztákat kis adagban a fehér festékhez hozzáadva könnyebb elkeverni, ha sötét színt szeretnénk, annak teljesen homogénné való eldolgozásához a speciális keverőgépek alkalmasak. A kikevert festéket mindig hagyjuk megszáradni a falon, mert eltérő a friss festés színe a megszáradtól, valamint a két- három rétegben felvitt szín is eltér, az egy rétegben felkenntől, így eltérhet attól is, amit eredetileg szerettünk volna látni. Ezért érdemes kis falfelületen tesztelni. Ha nem szeretnénk magunk kísérletezni, akkor lehetőség van a számítógépes színkeverésre is az üzletünkben. Ebben az esetben rendelkezésre áll több gyártó, Trilak, Casati, Tikkurila, Dulux festékkeverő gépe is, amivel megfelelő állagban kikeverhető a kért szín. Előnye még, hogy míg a házi festékkeverés során sosem lehet ugyanazt a színt kétszer előállítani, a számítógépes keverés esetében ez adott. A szín kalkulálásához használt szofter többféle bázis festéket használ, nem kizárólag fehéret, eltérő titán-dioxid tartalmúakat, és számtalan színezőpaszta lehetőséget. Nemcsak belső falfesték színezhető, lehetőség van kültéri, zománc, lazúr valamint homlokzati festékek, vakolatok egyedi színének előállítására is különböző színrendszerek alapján, mint például a RAL színskála alapján.

Értékelte már GL Color festékbolt üzletünket az oldalunk jobb alsó sarkában lévő BIX bizalmi indexben?

Ha nem, akkor kérjük tegye meg!
Köszönettel,
GL Color Festékbolt
VISSZA AZ OLDALRA, HOGY ÉRTÉKELJEK
close-link