Unja már otthona falainak színét, unalmasnak, egyhangúnak találja őket? Szeretné feldobni a szobák összhatását, színt lopni a szürke hétköznapokba, de így érzi, nincs érzéke a színek összehangolásához? Íme egy kis segítség beltéri festéshez kapcsolódó színválasztáshoz.

Természetesen az elsődleges cél, hogy a lakóknak tetsszen az adott szín, hogy a saját ízlésvilágunkat tükrözze. Ugyanilyen fontos, hogy az individualitás a megfelelő színkombinációk kiválasztásával, színharmónia elérésével párosuljon.

Beltéri festéshez való színválasztáshoz nyújt kiváló támpontot Goethe színköre, amely a színek egymásra hatásának szemléltetésén keresztül segít a megfelelő festékszín kiválasztásában. Goethe többféleképpen csoportosította, kapcsolta össze a színeket:

  • Monokromikus színek: a színkör egyazon szegletéből kiragadott színek egymással visszafogott, nyugodt színkombinációt hoznak létre.
  • Analóg színek: vidám, sokszínű, ám mégis kellemes, harmonikus hatást érhetünk el, ha három egymással szomszédos szegletből választjuk ki beltéri festéshez a színeket.
  • Komplementer színek: kiegészítő színeknek nevezzük azokat a színeket, amelyek a színkörben egymással szemben helyezkednek el.
  • Ütköző színek: két szín ütközik egymással, ha az egyik szín a másik komplementerének a szomszédja. Ezek a színkombinációk elütnek egymástól, diszharmóniát teremtenek.

Amennyiben a fenti támpontok után is úgy érzi, túl bő a választék, és segítségre van szüksége, hogy milyen színt válasszon beltéri festéshez, forduljon hozzánk bizalommal! Ha pedig már megtalálta álmai színét, akkor nézzen körül festékáruházunkban: ha nem találja meg a vágyott színt, mi kikeverjük Önnek!